Harga minyak mengalami kenaikan pada hari Isnin disokong oleh kejatuhan pengeluaran minyak A.S. dan ketegangan yang semakin meningkat di antara A.S. dan Iran yang boleh membawa kepada sekatan terhadap Tehran yang akan menghalang eksport minyak.

Niaga hadapan mentah West Texas Intermediate ATO berada pada paras 18 sen, bersamaan kira-kira 0.28% untuk diperdagangkan pada $ 65.12 setong.

Di samping itu, minyak Brent, penanda aras harga minyak di luar A.S. meningkat 30 sen, bersamaan dengan 0.43% kepada $ 69.64 setong.

Firma perkhidmatan tenaga, Baker Hughes pada hari Khamis melaporkan bahawa bilangan operasi Aero aktif bagi minyak jatuh sebanyak 7 buah sehingga 797.

Pada masa yang sama, OPEC bersama beberapa ahli bukan OPEC yang diketuai oleh Rusia, telah menghalang pengeluaran sebanyak 1.8 juta tong sehari untuk mengekang bekalan berlebihan di dalam pasaran.

Sekiranya A.S. hendak menarik balik perjanjian antarabangsa pada 2015 terhadap Iran dan memohon sekatan ekonomi ke atas Iran, ia akan memberi kesan kepada pengeluaran minyak sebagai salah satu pengeluar minyak terbesar OPEC.

Secara amnya, jumlah dagangan dilihat lebih rendah pada Isnin manakala pasaran di Eropah ditutup bagi percutian Easter. 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini