Keuntungan bagi sektor perindustrian China meningkat dalam tempoh dua bulan pertama pada tahun ini daripada bulan Disember, namun masih tidak mencapai purata pertumbuhan keseluruhan 2017, dengan jangkaan bahawa pertumbuhan ekonomi kedua terbesar di dunia itu stabil.

Sehubungan dengan itu, keuntungan industri meningkat 16.1% secara tahunan kepada 968.9 bilion yuan, bersamaan dengan $ 202.6 bilion dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini, kata Biro Statistik Perangkaan Nasional.

Kerajaan telah melancarkan jumlah gabungan pada bulan Januari dan Februari dalam usaha melancarkan gangguan pada Tahun Baru China yang berlangsung selama seminggu, bermula pada pertengahan Februari tahun ini.

Permintaan global yang kuat juga memberi manfaat kepada pengeksport China meskipun peningkatan ketegangan perdagangan dengan Amerika Syarikat semakin membimbangkan prospek terhadap prestasi pasaran pada tahun ini.

Data pada hari Selasa juga menunjukkan bahawa liabiliti firma perindustrian China meningkat 6% secara tahunan pada akhir bulan Februari dari tempoh yang sama pada tahun sebelumnya kepada 59.6 trilion yuan, berbanding kenaikan 5.7% pada akhir tahun 2017.

Secara keseluruhan, nisbah liabiliti kepada aset di firma perindustrian meningkat kepada 56.3% daripada 55.5% pada akhir bulan Disember, menandakan cabaran yang masih dihadapi oleh kerajaan dalam membendung pembentukan hutang korporat yang berlebihan.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini