Harga emas memperoleh keuntungan pada hari Selasa setelah dolar mempamerkan kelemahannya terhadap matawang lain di sesi dagangan Asia berikutan ketegangan perdagangan antara dua negara terbesar di dunia, A.S. dan China.

Niaga hadapan emas bagi penghantaran pada bulan April di bahagian Comex New York Mercantile Exchange naik $ 1.00, bersamaan dengan 0.07% kepada $ 1,356.0 per troy auns.

Di samping itu, indeks dolar A.S. yang mengukur kekuatan greenback terhadap sekumpulan enam matawang utama lain berada pada paras 88.54 setelah turun 0.11%.

Emas yang sangat sensitif terhadap pergerakan dolar meneruskan trend, uptrend sejak 20 Mac lalu.

Pada asas perdagangan logam berharga yang lain, niaga hadapan perak meningkat 0.64% kepada $ 16.790 per troy auns manakala platinum melonjak lebih 1.08% kepada $ 966.70 per auns.

Pada masa yang sama, ekuiti Asia diniagakan lebih tinggi pada hari Selasa setelah pelabur mendapat isyarat daripada lonjakan saham di Wall Street. Nikkei Jepun ditutup 2.4% lebih tinggi, manakala Shanghai Composite China dan Komponen SZSE masing-masing mencatatkan 0.5% dan 1.5% lebih tinggi.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini