Saham Asia melonjak pada hari Selasa setelah laporan bahawa China dan A.S. kini berada di dalam perbincangan untuk mendapatkan persetujuan bagi mengurangkan jurang defisit perdagangan dan mengelakkan taarif $ 50 bilion.

Berikutan hal itu, Dow melonjak 2.8% disusuli oleh S & P 500 yang naik 2.7% dan Nasdaq yang melonjak naik hampir kepada 3.3%.

Pada sesi dagangan Asia pula, Nikkei meningkat 1.6%.

Di China, Komposit Shanghai dan Komponen SZSE masing-masing didagangkan pada 0.9% dan 1.5%. Di samping itu, China Southern Airlines Co. mengumumkan keuntungan bersih secara tahunan dengan lonjakan yang ketara, menyokong pengukuhan yuan China.

Indeks Hang Seng Hong Kong turut naik 0.9% disokong oleh peningkatan yang lebih tinggi serta prestasi yang baik oleh Evergrande Real Estate Group Ltd dan China Vanke Co Ltd manakala peningkatan Country Garden Holdings Company Ltd mengatasi Macquarie.

Pada masa yang sama, laporan bahawa pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un telah bersedia untuk membuat lawatan mengejut ke Beijing menjadi fokus utama pasaran setelah persoalan mengenai lawatan tersebut menggugat pelabur.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini