Amazon.com Inc, Berkshire Hathaway Inc dan JPMorgan Chase & Co berkata pada hari Selasa bahawa mereka akan membentuk sebuah syarikat bagi mengurangkan kos kesihatan kepada beratus-ratus ribu pekerja mereka, menjadi satu cabaran besar kepada sistem penjagaan kesihatan A.S yang tidak cekap.

Berkshire Hathaway Chairman & CEO Warren Buffett (kiri), Jeff Bezos, CEO of Amazon, & JP Morgan Chase Chairman CEO Jamie Dimon

Tindakan oleh ketiga-tiga pemimpin perniagaan A.S. yang terkenal iaitu Jeff Bezos dari Amazon, Warren Buffett dari Berkshire dan Jamie Dimon dari JPMorgan yang akan menggunakan sistem penjagaan kesihatan paling mahal di dunia serta menyebabkan peningkatan kos korporat.

Usaha tersebut tidak dilaksanakan bagi mengaut keuntungan pada dasarnya akan memberi tumpuan kepada teknologi “penjagaan kesihatan yang mudah, berkualiti tinggi dan telus” bagi lebih daripada 500,000 pekerja di A.S., kata syarikat-syarikat itu. Mereka tidak mendedahkan strategi mereka, tetapi menyatakan bahawa mereka sedang mencari ketua pegawai eksekutif.

Pakar industri penjagaan kesihatan mengatakan bahawa entiti baru itu bakal berunding secara langsung bersama ahli kimia, doktor dan hospital serta menggunakan pangkalan data yang luas bagi mendapatkan pengendalian yang lebih baik terhadap kos perkhidmatan tersebut.

Hal ini bakal memansuhkan tugas “perantara” industri, dari penanggung insurans kesihatan ke farmasi dan para pengurus.

“Beban belanja penjagaan kesihatan bertindak sebagai cacing pita kelaparan terhadap ekonomi Amerika,” kata Pengerusi Berkshire Hathaway dan CEO Buffett. “Perkongsian kami ini tidak akan mendedahkan serta memberi apa-apa reaksi terhadap sebarang masalah, namun kami juga tidak akan mengelak daripada mencari solusi”. 

Perbelanjaan penjagaan kesihatan A.S. telah meningkat setiap tahun lebih cepat daripada inflasi. Pada tahun 2017, ia telah menyumbang 18% terhadap ekonomi negara itu. Badan korporat menaja manfaat kesihatan bagi lebih daripada 160 juta rakyat Amerika.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini