Presiden Donald Trump berlepas ke Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland, di mana beliau akan menggunakan agenda “Amerika Pertama” dan mencari peluang perdagangan yang lebih adil sebagai timbal balik antara Amerika Syarikat dan sekutunya.

Presiden Donald Trump Berlepas Ke Davos Menaiki Pesawat Tentera Udara A.S

Trump, yang meninggalkan Washington pada malam Rabu, akan tiba pada tengah hari Khamis di Zurich, dan bergerak ke Davos bagi menghadiri forum pemimpin perniagaan dan politik 2018.

Trump, yang tidak diundang sebagai ahli perniagaan, akan menjadi presiden A.S. yang pertama menghadiri Davos sejak Bill Clinton pada tahun 2000, memberi beliau peluang untuk bergaul dengan golongan elit global bersamanya di dalam kempen pilihan raya 2016.

Pembantu White House berkata kenyataan Trump akan sama seperti yang telah diberikannya pada forum-forum lain iaitu, Amerika Syarikat menginginkan hubungan yang kuat dengan sekutunya tetapi mahu mengurangkan defisit perdagangan dengan majoriti daripada mereka.

“Amerika Pertama bukan Amerika Keseorangan”.
“Apabila kita berkembang, ekonomi dunia bercambah, apabila ekonomi dunia bercambah, kita akan berkembang.
Kami sebahagian daripada itu, dan kami adalah sebahagian daripada ekonomi dunia, presiden percaya akan hal itu”. –  kata penasihat ekonomi kanan White House Gary Cohn, yang menemani Trump.

Trump dilihat akan memanfaatkan penglibatan beliau di forum itu bagi beberapa tujuan diplomasi. Beliau mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Britain Theresa May dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada hari Khamis manakala Presiden Rwanda Paul Kagame, pengerusi Uni Afrika, dan Presiden Switzerland Alain Berset pada hari Jumaat.

Donald Trump dijangka menyuarakan rayuan bagi peningkatan pelaburan global di Amerika Syarikat untuk memanfaatkan pemotongan cukai korporat yang diluluskan oleh Kongres pada 2017 dan dasar yang digubal sendiri oleh Trump. 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini