Penutupan Kerajaan Amerika Syarikat – Suara Undian Senat

0
286

Ratusan ribu pekerja persekutuan akan bangkit pada hari Isnin bersama kerajaan A.S. yang masih ditutup dan Senat dijangka mencuba sekali lagi untuk memulihkan dana persekutuan dan berusaha menyelesaikan pertikaian imigresen.

Di dalam ketidakpastian mengenai sama ada pekerja persekutuan harus melaporkan untuk bekerja pada waktu pagi, senator ditetapkan untuk mengundi pada tengah hari dengan bil pendanaan untuk mengembalikan kestabilan di Washington dan seluruh kerajaan sehingga awal Februari.

Pemimpin Majoriti Senat, Mitch McConnell, berkata lewat semalam bahawa undi semalaman untuk langkah membiayai operasi kerajaan hingga 8 Februari dibatalkan dan sebaliknya akan diadakan pada jam 12 pagi. (1700 GMT) pada hari Isnin.

Sehingga hari Isnin, kebanyakan pekerja persekutuan tidak terjejas secara langsung oleh penutupan yang bermula pada tengah malam pada hari Jumaat.

Ramai yang masih menunggu pengumuman sama ada mereka adalah “penting” sebagai pekerja atau tidak, yang akan menentukan sama ada mereka mesti melaporkan ke pejabat mereka.

Malah lewat pada hari Ahad, Pejabat Pengurusan Personel persekutuan menyediakan sedikit panduan. Ia berkata di laman webnya bahawa “operasi kerajaan persekutuan bervariasi oleh agensi.”

Jabatan Pertahanan menerbitkan memo di laman webnya yang memperincikan siapa yang  tidak dibayar dalam penutupan kerajaan dan mengatakan bahawa pekerja awam diberikan cuti sementara, kecuali yang diperlukan untuk menyokong tugas pasukan yang aktif.

Laman web Jabatan Negara berkata: “Pada masa ini, pasport dan visa yang dijadualkan di Amerika Syarikat dan jawatan kami di luar negeri akan diteruskan pada masa berlakunya dalam peruntukan sebagaimana situasi itu dibenarkan.”

‘DREAMERS’ DRAMA

Capital A.S. dinyalakan pada hari kedua penutupan kerajaan persekutuan di Washington, A.S., 21 Januari, 2018

Isu kali ini memberi tumpuan kepada dasar imigresen, terutamanya perintah Presiden Donald Trump tahun lalu yang menamatkan program Obama yang dipanggil Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), yang memberi perlindungan undang-undang kepada pendatang “Dreamer”.

The “Dreamers” adalah orang muda yang dibawa ke Amerika Syarikat secara tidak sah sebagai anak-anak oleh ibu bapa mereka atau orang dewasa yang lain, terutamanya dari Mexico dan Amerika Tengah, dan kebanyakannya dibesarkan di Amerika Syarikat.

Trump berkata pada tahun lepas dia akan menamatkan DACA pada 5 Mac dan meminta Kongres untuk membuat pembetulan undang-undang sebelum itu yang akan menghalang Dreamers daripada dihantar pulang.

Republikan mengawal kedua-dua Dewan Perwakilan dan Senat, di mana mereka mempunyai majoriti tipis 51-49. Tetapi kebanyakan undang-undang memerlukan 60 undi Senat untuk lulus, memberikan Demokrat leverage dalam ruang itu.

Trump awal bulan ini memberitahu kumpulan kerja senat kedua-dua parti bahawa dia akan menandatangani mana-mana undang-undang DACA dibawa kepadanya. Presiden Republik kemudian menolak langkah kedua-dua pihak dan rundingan ini terhenti.

McConnell sebelum ini menegaskan bahawa Senat tidak akan bergerak ke undang-undang imigresen sehingga jelas apa yang boleh mendapat sokongan Trump.

Senator Republikan Jeff Flake, yang terlibat dalam perundingan imigresen bipartisan, berkata kenyataan McConnell pada hari Ahad menunjukkan kemajuan dalam rundingan dan dia menggesa rakan-rakan Demokratnya untuk meluluskan satu lagi tagihan berhenti.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini