Dolar Bergerak Berhampiran Jurang Tiga Tahun, Kebimbangan Penutupan Kerajaan AS Menambah Kesengsaraan

0
347

Dolar diserahkan hampir tiga tahun ke atas sekumpulan matawang pada hari Jumaat kerana kebimbangan penutupan kerajaan A.S. mungkin ditambah kepada kelemahan asas yang berpunca daripada trend yang semakin meningkat terhadap normalisasi dasar monetari di seluruh dunia.

Indeks dolar berada pada paras 90.378, jatuh ke paras terendah 90,104 minggu ini, tahap terakhir dilihat pada bulan Disember 2014. Ia telah kehilangan kira-kira 2% setakat ini pada 2018. Dewan Rakyat A.S. meluluskan rang undang-undang pada hari Khamis untuk membiayai operasi kerajaan melalui 16 Feb dan mengelakkan penutupan agensi hujung minggu ini apabila peruntukan yang ada telah tamat. Rang undang-undang itu masih belum diluluskan oleh Senat, di mana ia menghadapi masa depan yang tidak menentu.

“Pada bulan Disember, penggubal undang-undang terpaksa meluluskan potongan cukai supaya prosesnya kelihatan lancar. Tetapi kali ini risiko penutupan kerajaan nampaknya lebih tinggi, walaupun ia bukan senario utama kita, “kata Shinichiro Kadota, ahli strategi FX senior di Barclays.
Prospek persetujuan Senat telah dirumitkan oleh Presiden Donald Trump yang mengatakan pelanjutan pembiayaan untuk Program Jaminan Kesihatan Anak (CHIP), prioritas Demokrat, tidak boleh dimasukkan. Euro naik 0.2% kepada $ 1.2261, berhampiran paras tertinggi tiga tahun iaitu $ 1.2323 pada hari Rabu. Dengan maju 0.5% setakat ini dalam minggu ini, mata wang biasa boleh mencatatkan minggu ke lima berturut-turut keuntungan.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini