Saham Tesla telah jatuh sebanyak 2.7% setelah tamat sesi dagangan dengan $ 308.80. Manakala stok meningkat 46% pada 2017.

Termasuk sedan Model S dan Cross X Model, Tesla mengeluarkan  29,870 unit kenderaan pada suku keempat. Syarikat itu menyerahkan 101,312 unit kenderaan Model S dan Model X untuk tahun ini, melebihi ramalannya pada 100,000 unit. Penjualan model-model yang lebih mahal melonjak 33% dari 2016.

Tesla Inc. telah menunda pengeluaran sedan Model 3 nya, menyebabkan Elon Musk menyusun semula matlamat pengeluarannya.

Pengeluar kenderaan elektrik yang diharapkan dapat mengeluarkan 5,000 sedan Model 3 seminggu sebelum bulan Jun, menunda pelan itu tiga bulan lagi. Tesla telah membuat penghantaran sebanyak 1,550 unit dalam tiga bulan terakhir tahun lalu.

Tesla telah membelanjakan lebih $ 1 Bilion setelah mengalami masalah untuk meningkatkan pengeluaran sedan Model 3 selain membelanjakannya kepada robot, prosedur pemasangan dan peralatan yang diperlukan untuk menghasilkannya.

Kereta tersebut dibuka kepada umum dengan harga $ 35,000 serta menjadi pertaruhan penting bagi Musk berikutan permintaan yang tinggi terhadap kenderaan bertenaga baterinya setelah harganya jatuh. Syarikat itu mula merancang untuk mengeluarkan 5,000 unit seminggu sehingga akhir bulan bagi penggal 2017.

Tesla mempunyai matlamat yang sangat tinggi dalam sektor automotif”,¬†kata Tasha Keeney, seorang penganalisis di ARK Investment Management, yang memegang saham Tesla, dalam temu ramah telefon. “Sekali anda berada pada landasan yang betul, anda boleh mengendali dengan cepat, tetapi untuk mencapai tahap itu adalah bahagian yang sukar.”

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini