2017 telah menjadi satu tahun yang menarik bagi pedagang setelah berlakunya pemulihan yang berterusan dalam asas ekonomi global, dasar monetari yang berbeza dan ketegangan geopolitik yang semakin meningkat. Walaupun kelas aset tertentu menunjukkan volatiliti yang rendah sepanjang tahun, yang lain berjaya menarik perhatian pelabur runcit dan institusi sama. Rizab Persekutuan dan kenaikan kadar faedah Bank of England, dan kejatuhan dolar AS, serta kenaikan matawang kripto, hanyalah indikator yang menunjukkan tahap volatiliti yang tinggi. 

Berikut adalah beberapa kajian momentum pasaran dalam tempoh 12 bulan tahun ini.

Perbezaan Dasar Matawang Buck

Walaupun perang matawang global merupakan ciri-ciri utama setelah bertahun krisis yang melanda, salah satu peristiwa penting dalam pasaran tahun ini adalah penyusutan nilai dolar A.S. Meskipun kadar faedah A.S meningkat bagi ketiga-tiga sesi, dolar gagal memanfaatkan peluang tersebut, malahan dolar A.S didagangkan rendah dan direkodkan mencatat harga terendah serta mengalami pulangan yang kurang menggalakkan. Walaupun selepas pengumuman pembelian bon lanjutan, usaha pelonggaran ECB tidak mencukupi bagi mata wang Euro dengan bacaan EUR / USD meningkat 12.73% sepanjang 2017.

Berdasarkan hal ini, rundingan Brexit UK tidak menghalang pelabur dari kembali memberi tumpuan terhadap Pound, mengetepikan risiko-risiko yang ada, dengan catatan GBP / USD 8.20% lebih tinggi pada tahun ini. Manakala para penggubal dasar di Bank of Japan tetap  melihat kadar USD / JPY semasa ini memberi manfaat kepada pengeksport semasa yang membantu merangsang inflasi. Yen yang cenderung 3.07% berbanding dolar AS, menjadi fakta bahawa dasar kewangan yang longgar tidak mencukupi untuk mengatasi aliran keluar dolar AS.

Pemulihan Komoditi Gagal Memberi Impak Kepada Semua Matawang

Memo pemulihan global merangsang pasaran komoditi setelah membuktikannya dengan ulasan harga minyak dan logam. Usaha OPEC telah berjaya untuk mengatasi lebihan produk tersebut dan mengurangkan ketahanan penyimpanan darat dengan kejayaan yang mengejutkan.

Sejak penubuhannya, usaha kooperatif kartel tidak pernah digunakan dengan kapasiti yang tinggi sehingga tahun ini, ia membantu Brent Oil meningkat 13.90% untuk mencapai titik tertinggi sejak tahun 2015. Keuntungan di West Texas Intermediate (minyak mentah ringan), bagaimanapun, jauh lebih rendah (8.94%), kerana pengeluaran AS mencapai tahap tertinggi sejak penyimpanan rekod pengeluaran mentah bermula pada tahun 1983. Gas asli, yang menjunam 26.32% disebabkan oleh lonjakan besar dalam penggerudian dan keadaan cuaca yang lebih panas. Penutupan paip utama Laut Utara selepas retak telah ditemui awal bulan ini, menunjukkan tanda-tanda awal pembalikan pergerakan pasaran.

Jangkaan 2018

2018 kelihatan menjadi tahun yang hebat untuk pasaran kewangan dengan gabungan polarisasi agenda politik – di Amerika Syarikat, Eropah, Rusia dan China – dan sebagai penyimpangan berterusan dalam dasar monetari membuka peluang bagi volatiliti harga sensasi yang akan datang.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini