Perkembangan monetari di kawasan Euro bagi November 2017 adalah termasuk :

  • Kadar pertumbuhan tahunan agregat agregat kewangan M3 berjumlah 4.9% pada November 2017,selepas 5.0% pada Oktober 2017.
  • Kadar pertumbuhan tahunan agregat agregat M1, yang merangkumi matawang dalam edaran dan deposit semalaman, turun kepada 9.1% pada bulan November, dari 9.4% pada bulan Oktober.
  • Kadar pertumbuhan tahunan pinjaman larasan kepada isi rumah berjumlah 2.8% pada bulan November, berbanding dengan 2.7% pada bulan Oktober.
  • Kadar pertumbuhan tahunan pinjaman diselaraskan kepada syarikat bukan kewangan meningkat kepada 3.1% dalam tahun November, dari 2.9% pada bulan Oktober.

Komponen agregat M3

Pertumbuhan tahunan kadar deposit jangka pendek selain deposit semalaman (M2-M1) kurang negatif pada -2.5% pada bulan November, dari -2.7% pada bulan Oktober. Kadar pertumbuhan tahunan instrumen yang boleh dipasarkan (M3-M2) kurang negatif pada -0.4% pada bulan November, dari -0.8% pada bulan Oktober.

Di dalam M3, kadar pertumbuhan tahunan deposit yang diletakkan oleh isi rumah menurun kepada 4.4% pada bulan November, dari 4.8% pada bulan Oktober, dan kadar pertumbuhan tahunan deposit yang diletakkan oleh syarikat bukan kewangan berjumlah 8.4% pada November, berbanding dengan 8.3% pada bulan Oktober. Akhirnya, kadar pertumbuhan tahunan deposit yang diletakkan oleh perbadanan kewangan bukan kewangan (tidak termasuk perbadanan insurans dan dana pencen) meningkat kepada 6.4% pada November, daripada 4.2% pada bulan Oktober.

Kredit kepada penduduk kawasan euro

Kadar pertumbuhan tahunan jumlah kredit kepada penduduk kawasan euro berjumlah 3.8% pada November 2017, berbanding dengan 3.9% pada bulan sebelumnya. Kadar pertumbuhan tahunan kredit kepada kerajaan am menurun kepada 6.8% pada November, dari 7.4% pada bulan Oktober, sementara kadar pertumbuhan tahunan kredit kepada sektor swasta berada pada 2.8% pada bulan November, tidak berubah dari bulan sebelumnya.

Kadar pertumbuhan tahunan pinjaman diselaraskan kepada sektor swasta (iaitu disesuaikan untuk jualan pinjaman, pensekuritian dan penyatuan wang tunai nosional) berada pada 2.9% pada November, berbanding 2.8% pada bulan Oktober. Khususnya, yang Kadar pertumbuhan tahunan pinjaman larasan kepada isi rumah berjumlah 2.8% pada bulan November, berbanding dengan 2.7% pada tahun sebelumnya Oktober, dan kadar pertumbuhan tahunan pinjaman diselaraskan kepada syarikat bukan kewangan meningkat kepada 3.1% November, dari 2.9% pada bulan Oktober.

Liabiliti kewangan jangka panjang

Kadar pertumbuhan tahunan liabiliti kewangan jangka panjang sektor MFI berada pada -1.2% pada bulan November
2017, berbanding dengan -1.3% pada bulan Oktober.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini