Bekas bintang bola sepak yang telah bersara, George Weah telah menjadi Presiden Liberia, setelah memenangi dengan majoriti jumlah undian di negara Afrika Barat.

Pemain dunia pada tahun 1995 itu mendapat 61.5% undi pada pusingan kedua yang berlangsung pada Selasa, Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Raya Kebangsaan Jerome Korkoya memberitahu wartawan Khamis di ibu negara, Monrovia. Dia mengalahkan Naib Presiden Joseph Boakai, 73. Mereka bersaing untuk menggantikan mantan jurubank Ellen Johnson Sirleaf, berpendidikan Harvard yang akan diturunkan pada Januari. Lazimnya beliau dikenali sebagai Ma EllenJohnson Sirleaf mengalahkan Weah dalam dua pilihan raya sebelumnya.

Pada mulanya proses pengundian ditetapkan pada 7 Nov, namun, pusingan akhir pengundian telah ditunda selepas dua calon, termasuk Boakai, meminta Mahkamah Agung untuk melihat tuduhan penipuan dalam pusingan pertama yang diadakan pada 10 Oktober. Mahkamah menolak tuduhan tersebut. Weah telah berjanji untuk memerangi rasuah dan membawa “perubahan.” Beliau berjanji untuk mewujudkan pekerjaan di negara di mana lebih daripada separuh daripada penduduknya berada di bawah 35 tahun, dan untuk meneruskan gaya kepimpinan yang lebih terbuka daripada ahli politik kerjaya seperti Boakai dan Johnson Sirleaf.

Apabila Weah, 51, pertama kali mengisytiharkan hasratnya untuk bertanding sebagai presiden pada tahun 2005, pihak lawan mengecam kekurangan pendidikan dan pengalaman politiknya. Lepasan sekolah tinggi yang membesar di kawasan kejiranan Monrovia sebelum bermain bola sepak untuk pasukan profesional di Itali dan England, dia menggunakan kisah kekayaannya sebagai salah satu kepercayaan utamanya, menarik ribuan pencinta bola sepak kepada Hummer hijau yang menjadi cap dagangnya pada jejak kempen.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini