Ketua Pegawai Eksekutif Apple Inc., Tim Cook menerima kenaikan 74% dalam bonus tahunannya bagi 2017 kerana pengeluar iPhone mencatatkan pendapatan bersih yang lebih tinggi, selepas penurunan yang jarang berlaku pada tahun sebelumnya.

Bayaran insentif Cook berjumlah $9.33 juta. Syarikat tersebut berkata pada Rabu bahawa beliau juga telah membawa pulang $3.06 juta gaji dan anugerah ekuiti yang yang berjumlah $89.2 juta menjadikan jumlah keseluruhan pembayarannya kira-kira $102 juta.

Lima “leftenan” teratas beliau masing -masing menerima bonus sebanyak $3.11 juta menjadikan jumlah pampasan mereka bernilai $24.2 juta setiap seorang termasuk gaji dan anugerah saham.

Apple telah meningkatkan prestasi bahagian saham dalam anugerah ekuitinya yang meningkatkan potensi pendapatan akan datang bagi eksekutif jika syarikat mengungguli  S&P 500 nya.

Pada tahun 2014, eksekutif termasuk Dan Riccio, ketua kejuruteraan peralatan, dan bekas Penasihat, Am Bruce Sewell menerima anugerah prestasi yang dibayar tiga tahun kemudian pada hampir dua kali ganda lebih banyak daripada saham sasaran seperti yang dirancang selepas saham Apple kembali 69berbanding tempoh itu, termasuk dividen yang dilabur semula . Pada bulan Ogos, Cook mengumpulkan 560,000 saham ketika sebahagian daripada mega-award 2011 nya diberi hak kerana Apple mengagihkan lebih daripada dua pertiga daripada S & P 500 selama tiga tahun.

Saham Apple kembali pada 39% dalam fiscal 2017, lebih dua kali ganda daripada S & P 500. Pada bulan November, sejurus selepas permulaan tahun fiskal semasa, syarikat itu mengeluarkan iPhone X, peningkatan yang lama ditunggu-tunggu untuk produk utamanya. Penganalisis berkata mereka menjangka telefon bimbit baru ini dapat membantu mempercepatkan pertumbuhan pendapatan.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini