Donald Trump mungkin menjadi Presiden terkini tetapi dari aspek integriti, lawannya, mantan Presiden, Barack Obama memenangi hati rakyat serta menjadi pemimpin paling dikagumi sejak pentadbirannya.

Barack Obama menewaskan penggantinya sebagai pemimpin yang paling dikagumi bagi 2017 sementara Hillary Clinton adalah wanita Amerika yang paling dikagumi buat 16 tahun berturut-turut.

“Personaliti¬†Trump membataskan beliau daripada memenangi perbezaan yang paling dikagumi,” kata Gallup, Jeffrey Jones. “Presiden Obama sudah dijangka mendapat gelaran tersebut , kerana beliau boleh dikatakan adalah tokoh yang paling menonjol di negara ini – tetapi ketika presiden tidak popular, orang lain yang terkenal dan sangat disukai telah dapat menyelesaikannya terlebih dahulu.”

Individu lain yang menerima undi sebagai individu lelaki paling dikagumi tahun ini termasuk Pope Francis, Billy Graham, John McCain, Elon Musk, Jeff Bezos, dan Dalai Lama.

Clinton, yang memenangi undi popular pada pilihan raya presiden 2016 dengan kira-kira 2.9 juta undi, walaupun kalah dalam pilihanraya yang penting kepada Trump, menewaskan bekas Wanita Pertama Michelle Obama dengan undian 9% berbalas 7%.

Clinton telah digelar “paling dikagumi” lebih daripada mana-mana wanita atau lelaki lain dalam sejarah pengundian Gallup. Wanita lain yang paling dikagumi merangkumi Oprah Winfrey, Elizabeth Warren, Angela Merkel, Queen Elizabeth II dari Britain, dan Lady Melania Trump yang pertama.

Clinton “tetap boleh dikatakan lebih menonjol daripada pesaing lain,” kata Jones dalam penulisan di blognya. “Walaubagaimanapun, mempertahankan kedudukan itu mungkin lebih mencabar pada tahun-tahun akan datang dengan kerjaya politiknya.”

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini