Ketua Jualan Telefon Pintar China,Huawei Ditahan Kerana Disyaki Mengambil Rasuah

0
296

Huawei, yang dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mengatasi Apple Inc, dan lain-lain untuk menerajui pasaran telefon pintar China tetapi kini berada di bawah tekanan daripada pesaing domestik yang semakin pesat, enggan mendedahkan butiran kes itu.

Pihak berkuasa menyiasat perkara itu, dan kami menjanjikan mereka mengenai apa yang boleh didedahkan serta apa yang tidak,” kata syarikat itu dalam ulasan e-mail kepada Reuters ketika ditanya mengenai kes itu.

“Kami menitikberatkan etika perniagaan kami dengan sangat serius, dan mempunyai toleransi sifar untuk tingkah laku rasuah.” Ia tidak memberi komen lanjut. Dalam memo dalaman untuk kakitangan, bagaimanapun, Huawei berkata Teng Hongfei, ketua jualan Greater China untuk bahagian perniagaan pengguna, telah ditahan kerana “jenayah yang disyaki menerima rasuah sebagai seorang pegawai bukan kerajaan”. 

Hal yang demikian menyebabkan kedudukan teratasnya di pasaran telefon pintar terbesar dunia telah menjadi ancaman sepanjang tahun lalu daripada pesaing seperti OPPO dan Vivo, dan keuntungannya telah mengalami akibatnya.

Huawei mempunyai 22.3 peratus bahagian pasaran telefon pintar China, diikuti oleh OPPO pada 21.6%, menurut data suku ketiga daripada IDC pengesan industri.

Ditubuhkan oleh Ren Zhengfei, bekas pegawai Tentera Pembebasan Rakyat, Huawei mempunyai lebih daripada 180,000 pekerja dan telah mengambil beberapa tindakan berprofil tinggi sejak beberapa tahun kebelakangan ini untuk menentang rasuah.

Pada bulan Januari, Ren mengadakan upacara bersumpah dengan pengurus kanan yang bersumpah untuk tidak terlibat dalam rasuah, dan pada tahun 2014 pemeriksaan dalaman mendapati 116 pekerja yang melanggar dasar anti-rasuahnya.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini