Pengguna Iphone baru-baru ini telah memfailkan tuntutan terhadap Apple Inc. kerana tidak memberi notis kepada pengguna lebih awal bahawa ia mengeluarkan perisian terbaru dengan sengaja serta ia memperlahankan Iphone model lama. Apple Inc dikatakan tidak memberi respons dan dianggap bersalah serta disimpulkan bahawa mereka bertindak sedemikian adalah untuk menggalakkan pengguna membeli Iphone model yang baru serta lebih mahal.

Tuduhan itu tergolong dalam tuntutan mahkamah yang difailkan pada Khamis di mahkamah persekutuan Chicago bagi lima pihak pemilik iPhone dari Illinois, Ohio, Indiana dan North Carolina, yang kesemuanya mengatakan bahawa mereka tidak akan pernah membeli iPhone baru, serta memberitahu Apple bahawa mereka hanya dengan menggantikan bateri yang sedia ada akan menyelesaikan masalah tersebut. Saman tersebut mendakwa Apple melanggar undang-undang serta penipuan terhadap pengguna.

Tuntutan yang sama telah difailkan pada Khamis di Los Angeles. Kedua-dua saman itu difailkan sehari selepas Apple mengesahkan “apa” yang berteknologi tinggi di luar syarikat telah diperhatikan: Syarikat telah menggunakan perisian untuk melambatkan beberapa telefon. Apple berkata ia sengaja dilaksanakan bagi menangani masalah bateri lithium-ion yang mungkin menyebabkan telefon mati secara tiba-tiba. 

“Matlamat kami adalah untuk memberikan pengalaman terbaik kepada para pelanggan, yang meliputi prestasi keseluruhan dan memanjangkan hayat peranti mereka,” – kenyataan Apple. Ia berkata ia mengeluarkan penyelesaian tersebut untuk iPhone 6, iPhone 6 dan iPhone SE dan kemudiannya dilanjutkan kepada iPhone 7. Apple tidak memberi respons kepada mesej pada Jumaat yang meminta komen.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini