President Trump Mencadangkan Penelitian Semula Kes Sholom Rubashkin

0
321

Presiden Trump pada hari Rabu meringankan hukuman penjara bekas eksekutif rumah sembelih Iowa, Sholom Rubashkin, yang dijatuhi hukuman 27 tahun atas penipuan bank dan penggubalan wang haram , kata White House.

Dalam satu kenyataan, White House menyatakan bahawa  keputusan itu, bukan pengampunan presiden, mendapat sokongan dua parti daripada pemimpin di seluruh spektrum politik, seperti Nancy Pelosi dan Orrin Hatch. Tindakan Trump itu tidak membatalkan dakwaan terhadap Rubashkin dan dijamin dengan pengawasan restitusi, kata White House.

Rubashkin, seorang bapa berusia 57 tahun, bapa kepada 10 orang anak tersebut merupakan penyelia di Agriprocessors, sebuah kilang pembekal daging yang dimiliki oleh bapanya di bandar utara Postville, Iowa. Kilang itu diserbu oleh ejen Penguatkuasa Imigresen dan Kastam A.S, menyebabkan penangkapan hampir 400 imigran Mexico dan Guatemala yang tinggal dan bekerja di negara tersebut tanpa kebenaran.

Serbuan tersebut memberi impak yang besar terhadap syarikat tersebut, termasuk Agriprocessors Inc. disytiharkan muflis, yang menyebabkan penyiasatan dilaksanakan terhadap invois dan rekod jualan yang mencurigakan. Rubashkin disyaki memalsukan dokumen tesebut bagi menjamin kedudukan kewangan yang lebih baik. Pendakwa menuduh Rubashkin menggunakan dokumen palsu untuk terus meminjam kredit $ 35 juta, akhirnya mengakibatkan kerugian $ 27 juta bagi sebuah bank yang berpangkalan di St. Louis.

Rubashkin disabitkan kesalahan pada tahun 2009 dan dijatuhi hukuman 27 tahun penjara. Beliau telah berkhidmat lebih daripada lapan tahun hukuman itu.

Penelitian Presiden atas kes Rubashkin dan keputusan komuniti berdasarkan kepada sokongan dari Anggota Kongres dan penasihat undang-undang. Sekumpulan parti lebih daripada 100 pegawai, pendakwa raya, hakim dan penasihat undang-undang yang berpangkat tinggi, telah menyatakan keprihatinan mengenai proses perbicaraan dalam kes Rubashkin dan keberatan hukumannya. Di samping itu, lebih daripada 30 Anggota Kongres semasa, mempunyai surat bertulis yang menyatakan sokongan untuk membuka semula kes Rubashkin.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini