Matawang GBP (Pound Sterling)

0
463

 

Matawang GBP (£)

GBP adalah singkatan untuk Pound Sterling British, matawang rasmi bagi United Kingdom, British Overseas Territories Georgia Selatan, Kepulauan Sandwich Selatan dan Wilayah Antartika British, U.K. Isle of Man dan Kepulauan Channel. Negara Afrika di Zimbabwe juga menggunakan pound. Pound British kemudian diperkenalkan ke pound Kepulauan Falkland, pound Gibraltar, pound Saint Helenian, pound Jersey (JEP), pound Guernsey (GGP), pound Manx, nota Scotland dan nota Ireland Utara. 

Pound British mempunyai salah satu jumlah perdagangan tertinggi di dunia. Pound Britain menyumbang kira-kira 13% daripada jumlah dagangan harian dalam pasaran pertukaran asing.

Faktor yang mempengaruhi matawang GBP (£)

  1. Bank of England (BoE): Di bawah Akta Bank of England pada bulan Jun 1997, BoE memperoleh kebebasan operasi dalam menetapkan dasar monetari bagi mengekalkan kestabilan harga dan  menyokong pertumbuhan. Objektif kestabilan harga ditetapkan oleh sasaran inflasi kerajaan, yang didefinisikan sebagai pertumbuhan tahunan Indeks Harga Runcit 2.5%. Oleh itu, walaupun kebebasannya dalam menetapkan dasar monetari, BoE masih bergantung kepada sasaran sasaran inflasi yang ditetapkan oleh perbendaharaan.
  2. Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC): Jawatankuasa BoE bertanggungjawab membuat keputusan berkaitan kadar faedah.
  3. Kadar Faedah: Kadar faedah utama BoE ialah kadar pinjaman minimum yang digunakan bagi menghantar isyarat jelas terhadap perubahan dasar monetari pada minggu pertama setiap bulan. Perubahan dalam kadar asas biasanya mempunyai kesan besar pada sterling. BoE juga menetapkan dasar monetari melalui operasi pasaran hariannya yang digunakan untuk menukar kadar urusniaga di mana ia membeli bil kerajaan dari diskaun perumahan.
  4. Perbendaharaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia: Peranan Perbendaharaan dalam menetapkan dasar monetari berkurangan sejak Akta Bank of England pada bulan Jun 1997. Namun, Perbendaharaan masih menetapkan sasaran inflasi bagi BoE dan membuat keputusan penting di Bank Pusat.
  5. FTSE-100: Indeks saham utama Britain. Tidak seperti di AS atau Jepun, indeks saham utama Britain mempunyai pengaruh yang lebih rendah terhadap mata wang. Walaubagaimanapun, hubungan positif antara FTSE-100 dan Indeks Perindustrian Dow Jones adalah salah satu yang paling kuat di pasaran global.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini