Kenali Matawang JPY, Matawang Ketiga Paling Kerap Didagangkan

0
667

Matawang JPY ( ¥ )

Yen ( ¥ ) adalah mata wang negara Jepun serta merupakan mata wang ketiga yang paling kerap diniagakan selepas dolar Amerika Syarikat dan Euro.

Nilai Yen Jepun didorong oleh permintaan dan pembekalan mata wang. Secara sejarah, Bank of Japan, bank pusat negara tersebut  telah mengekalkan kadar faedah yang rendah bagi merangsang pertumbuhan ekonomi.
Kadar faedah yang rendah sejak pertengahan tahun 1990 digabungkan dengan kecairan mendorong pelabur meminjam wang di Jepun dan melabur di negara lain.

Malahan, kadar inflasi yang sangat rendah dan nilai Yen yang lemah telah membantu sektor eksport Jepun berkembang. Pada tahun 2007, Jepun mempunyai lebihan akaun semasa sebanyak ¥ 25 trilion ($ 227 bilion) yang mana ¥ 12.5 trilion ($ 113 bilion) berasal dari lebihan perdagangannya berbanding negara lain.

Sektor eksport membantu Yen dengan mengekalkan permintaan yang tinggi baginya. Nilai Yen dijangka akan bergantung kepada kadar faedah Jepun berbanding negara-negara lain dan daya saing sektor eksport Jepun. Pada tahun 2008, kedua-dua Federal Reserve (The Fed) dan European Central Bank (ECB) secara agresif telah menurunkan kadar faedah di AS dan Kesatuan Eropah.

Faktor yang mempengaruhi matawang JPY ( ¥ )

  1. Kementerian Kewangan: Kementerian Kewangan (Ministry of Finance) adalah institusi politik dan kewangan yang paling penting di Jepun. Pengaruhnya dalam matawang adalah lebih penting daripada kementerian kewangan Amerika Syarikat, Inggeris atau Jerman. Para pegawai kementerian sering membuat kenyataan mengenai ekonomi yang mempunyai kesan yang ketara terhadap yen. Kenyataan ini termasuk campur tangan lisan yang bertujuan mengelakkan penyusutan nilai yen yang tidak diingini.
  2. Bank of Japan (BoJ): Pada tahun 1998, Jepun meluluskan undang-undang yang memberikan bank pusat (BoJ) kebebasan operasi dari kerajaan (MoF). Pengawalseliaan terhadap dasar monetari telah beralih ke BoJ, sementara MoF tetap bertanggungjawab terhadap dasar pertukaran asing.
  3. Kadar Faedah: Ianya dikawal oleh operasi pasaran terbuka BoJ yang bertujuan menguruskan kecairan. Ia turut menandakan perubahan dasar monetari, yang memberi kesan kepada mata wang.
  4. Data Ekonomi: Data ekonomi barangan yang paling penting dari Jepun ialah: KDNK, tinjauan Tankan (kajian suku dan jangkaan perniagaan suku tahunan), perdagangan antarabangsa, pengangguran, pengeluaran perindustrian, dan bekalan wang.
  5. Nikkei-225: Indeks saham utama Jepun. Penurunan dalam yen biasanya menggalakkan syarikat yang berorientasikan eksport, cenderung meningkatkan indeks saham keseluruhan.

*MoF : Ministry of Finance 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini