Syarikat E-commerce Gergasi : Amazon.com

0
391
Jeff Preston Bezos dilahirkan pada 12 Januari 1964 di Albuquerque, New Mexico dengan anggaran pendapatan 98.6 Bilion USD (2017)

Amazon.com Inc adalah syarikat perdagangan elektronik dan syarikat pengkomputeran Amerika yang berpangkalan di Seattle, Washington yang diasaskan oleh Jeff Bezos pada 5 Julai 1994. Syarikat Teknologi gergasi itu adalah peniaga e-commerce terbesar di dunia yang diukur oleh pendapatan dan permodalan pasaran, serta kedua terbesar selepas Kumpulan Alibaba dari segi jumlah jualan. Laman web amazon.com bermula sebagai kedai buku dalam talian dan kemudiannya mempelbagaikan produk jualan dan perkhidmatan.

Jeff Bezos adalah seorang usahawan teknologi, usahawan runcit, pelabur, jurutera elektrik, saintis komputer, serta pendana yang paling terkenal sebagai pengasas, pengerusi, dan ketua pegawai eksekutif Amazon.com, laman web membeli-belah dalam talian terbesar di dunia.

Apabila pasaran kewangan dibuka pada 27 Julai 2017, Bezos mengatasi Bill Gates pada senarai jutawan Forbes untuk menjadi orang terkaya di dunia, dengan anggaran nilai bersih lebih dari $ 90 bilion. Beliau kemudiannya kehilangan gelaran tersebut ketika saham Amazon jatuh, menjadikan beliau individu kedua terkaya dengan nilai bersih di bawah $ 90 Bilion. Pada 27 Oktober 2017, Bezos sekali lagi mengatasi Gates. Nilai bersih beliau melebihi $ 100 bilion buat pertama kalinya pada 24 November 2017 setelah harga saham Amazon meningkat lebih dari 2.5%.

Amazon mempunyai laman web e-commerce berasingan bagi Amerika Syarikat, United KingdomIreland, Perancis, Kanada, Jerman, Itali, Sepanyol, Belanda, Australia, Brazil, Jepun, China, India, dan Mexico. Pada tahun 2016, laman web Amazon di Poland, Turki serta Jerman juga dilancarkan. Amazon juga menawarkan penghantaran antarabangsa ke negara-negara tertentu bagi beberapa produknya.

“If you do build a great experience, customers tell each other about that. Word of mouth is very powerful”

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini