Microsoft Corporation : Bill Gates

0
753
Henry William Gates III, dilahirkan pada 28 Oktober 1955 di Seattle, Washington, U.S. – anggaran pendapatan : 90.2 Bilion USD (2017)

Microsoft telah diasaskan oleh Paul Allen dan Bill Gates pada 4 April 1975, di Albuquerque, New Mexico, U.S.A untuk membangun dan menjual penterjemah BASIC untuk Altair 8800. Ia berkembang untuk menguasai pasaran sistem operasi komputer peribadi dengan MS-DOS pada pertengahan 1980-an, diikuti oleh Microsoft Windows. 

Pada usia 20 tahun, Bill Gates keluar dari Universiti Harvard untuk memulakan sebuah syarikat perisian komputer yang dikenali sebagai Microsoft Corporation (MSFT)

Beliau  ternyata membuat keputusan yang tepat. Syarikat itu telah menjadikan Gates sebagai orang terkaya di dunia. Menurut Forbes, nilai bersihnya lebih daripada $ 79 bilion. Memandangkan memfailkan tawaran awam awal (IPO) pada tahun 1986, Microsoft telah mengembangkan permodalan pasarannya $ 500 juta kepada lebih daripada $ 430 bilion.

Microsoft dikenali sebagai peneraju global dalam industri teknologi. Pada tahun 2014, Microsoft memegang sejumlah aset bernilai $ 176 bilion dan melaporkan lebih daripada $ 93 bilion pendapatan bersih. Pada tahun yang sama, harga saham syarikat meningkat lebih daripada 24%. Walaupun Microsoft kebanyakannya dikenali sebagai pencipta sistem pengendalian Windows, syarikat itu adalah model kepada jenama dan perniagaan lain.

“Success is a lousy teacher. It seduces smart people into thinking they can’t lose”

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini