Berkshire Hathaway Dimiliki Warren Buffet : Syarikat Pemegang Saham Gergasi

0
420

Berkshire Hathaway adalah syarikat induk bagi  perniagaan yang dikendalikan oleh Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif, Warren Edward Buffett. Berkshire Hathaway beribu pejabat di Omaha, Nebraska telah bermula sebagai kumpulan pengilangan tekstil, tetapi ketika Buffett menjadi pemegang saham pengendali pada pertengahan tahun 1960-an, beliau memulakan strategi progresif mengalihkan aliran kewangan dari perniagaan utama beliau ke dalam pelaburan lain.

Daripada kumpulan ini, terdapat dua stok yang utama dipegang oleh Buffet. Warren telah menyimpannya dalam portfolio Berkshire selama bertahun-tahun, iaitu, American Express (NYSE: AXP) dan Coca-Cola (NYSE: KO).

Berikutan sejarah kejayaan Berkshire Hathaway  dalam operasi dan pelaburan pasaran saham yang menggalakkan, syarikat itu telah berkembang menjadi salah satu syarikat yang terbesar di dunia dari segi permodalan pasaran.

Dagangan saham Berkshire di Bursa Saham New York terbahagi kepada dua kelas, Saham A dan Saham B. Saham A mencatat harga  tertinggi – melebihi $ 100,000 per saham pada tahun 2007. 

Pada awal karier Buffett, beliau menyampaikan idea novel itu untuk menggunakan “float” dari anak syarikat insuransnya untuk melabur di tempat lain, terutamanya dalam memilih saham utama yang akan diadakan untuk jangka masa panjang.

“It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently”

Pada bulan Mei 2016, kenyataan tentang pengawalaturan peraturan Berkshire telah memperoleh saham dalam Apple Inc. Kedudukan awal adalah untuk 9.8 juta saham (0.2% daripada Apple) bernilai $ 1 bilion. Menjelang akhir bulan Jun 2016, saham ini telah meningkat kepada 15.2 juta saham (0.3% daripada Apple). Berkshire kemudian mula membeli stok Apple lagi antara September hingga Disember. Menjelang 31 Disember 2016, Berkshire telah membina sebanyak 57.4 juta saham (1.1% daripada Apple) dengan anggaran harga pengambilan campuran $ 110 setiap saham. Pembelian saham agresif berterusan dan pada 31 Mac 2017, Berkshire telah mengumpulkan sebanyak 129 juta saham (2.5% daripada Apple).

Antara saham terbesar yang dipegang oleh Warren Buffet

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini