Amancio Ortega, Pengasas Syarikat Fesyen : ZARA

0
576

Zara merupakan perniagaan pakaian yang berpangkalan di Arteixo, Galicia Sepanyol. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1975 oleh Amancio Ortega dan Rosalía Mera. Ia adalah jenama utama kumpulan Inditex, perniagaan pakaian terbesar di dunia. Kumpulan fesyen ini juga memiliki jenama seperti Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home, dan Uterqüe. Zara, sehingga 2017 menguruskan sehingga 20 koleksi pakaian setahun.

Amancio Ortega Gaona dilahirkan pada 28 Mac 1936 adalah hartawan perniagaan Sepanyol. Beliau adalah pengasas dan bekas pengerusi kumpulan fesyen Inditex, yang paling terkenal dengan rangkaian pakaian dan aksesori Zara.

Ortega adalah orang terkaya di Eropah dan peruncit terkaya di dunia. Beliau merupakan seorang perintis dengan cara yang cepat, beliau menubuhkan Zara, induk Inditex dengan bekas isterinya, Rosalia Mera pada tahun 1975.

Ortega kebiasaannya memperoleh lebih daripada $ 400 juta dalam dividen setahun.
Beliau juga telah melabur dalam portfolio hartanah yang terus berkembang, termasuk bangunan di Madrid, Barcelona, ​​London, Chicago, Miami dan New York.

Pendapatan bersih beliau adalah 76.3 Bilion USD .

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini