Korea Utara Tidak Mampu Menyerang AS : James Mattis

0
344

Setiausaha Pertahanan, James Mattis berkata pada hari Jumaat dia tidak percaya bahawa peluru berpandu balistik antara Korea Utara sekarang mampu menggugat AS.

ICBM November Korea Utara “belum lagi menjadi ancaman yang mampu menentang kita sekarang,” kata Mattis, semasa taklimat luar dengan wartawan di Pentagon pada hari Jumaat. Beliau menyatakan bahawa Amerika Syarikat masih manganalisa situasi. “Kami masih mengkaji forensik, kami masih melakukan analisis forensik, ia mungkin mengambil masa ,” katanya.

Pyongyang menguji peluru berpandu baru pada 28 November yang terbang lebih tinggi dan lebih jauh daripada pelancaran sebelumnya, dan berbangga bahawa Hwasong-15 yang baru itu boleh menyampaikan peledak nuklear di mana saja di Amerika Syarikat.

Pada masa itu, Mattis berkata pelancaran itu menunjukkan bahawa Korea Utara sedang menjalankan program penyelidikan dan pembangunan yang boleh menghasilkan peluru berpandu yang mampu meledakkan dunia dan mencerminkan “usaha berterusan untuk membina ancaman – peluru berpandu balistik ancaman yang membahayakan keamanan dunia, keamanan serantau dan tentunya, Amerika Syarikat. “

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini