Kenali Siapa Jack Ma, Pengasas Alibaba

0
1827

Latar belakang Alibaba

Alibaba Group Holding Limited adalah sebuah syarikat e-dagang China yang mengkhususkan perniagaan sejagat. Syarikat ini berpusat di Hangzhou. Kini Alibaba memiliki pejabat pemasaran dan jualan luar hampir 30 buah di China, serta di Hong Kong, Switzerland dan Amerika Syarikat.

Diasaskan oleh Ma Yun ( Jack Ma ) pada tahun 1999 dimana Alibaba menjadi laman sesawang sejagat untuk perusahaan kecil dan sederhana. Menjelang bulan Oktober 2005, Alibaba dan Yahoo! menjalin sebuah perkongsian strategi jangka panjang, dengan Yahoo! mengambil alih 40% daripada syarikat Alibaba pada harga AS$1 bilion berserta aset Yahoo! di China yang bernilai sekitar AS$700 juta. Melalui perkongsian ini, Alibaba juga mendapatkan teknologi Yahoo! serta dapat mempergunakan sumber sejagatnya.

Pada 19 September, saham Alibaba (BABA) mula didagangkan di NYSE dengan harga pembukaan $92.70 pada 11:55am EST. Ini dijangka menghasilkan lebih 20 Billion,menjadikannya penyenaraian teknologi terbesar dalam sejarah A.S. Jumlah modal apungan saham Alibaba sebanyak USD451.97 Bilion.

“HIRE THE RIGHT PEOPLE NOT THE BEST PEOPLE” – JACK MA

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini