Siapa Jerome Hayden Powell ?

0
505

Jerome Hayden Powell merupakan salah seorang Anggota Dewan Gabenor Rizab Persekutuan, beliau telah berkhidmat sejak tahun 2012. Pada 2 November 2017, pasaran ekonomi global telah dikejutkan dengan berita bahawa Donald Trump mencalonkan Powell sebagai bakal Pengerusi Rizab Persekutuan (The Federal Reserve, Amerika Syarikat).

Beliau dilahirkan pada 4 Februari 1953 di Washington D.C. Di usia 18 tahun, Powell telah menerima kelulusan dari Sekolah Persiapan Georgetown. Pada tahun 1975, beliau menamatkan Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam politik dari Prince University. Setelah itu, beliau menghabiskan masa selama setahun sebagai pembantu perundangan kepada Senator Richard Schweiker, Pennsylvania. Powell kemudiannya memperoleh gelaran Doktor Juris dari Pusat Undang-Undang Universiti Georgetown di mana beliau adalah Ketua Editor Georgetown Law Journal.

Karier Jerome Powell bermula pada tahun 1979 setelah beliau berpindah ke New York City dan menjadi kerani kepada Hakim Ellsworth Van Graafiland dari Mahkamah Rayuan Amerika Syarikat. Pada tahun 1981 hingga 1983, beliau adalah seorang peguam dengan Davis Polk & Wardwell. Tahun berikutnya 1984 sehingga 1990, Powell bekerja di Dillon, Read & Co, iaitu bank pelaburan. Beliau menumpukan pada pembiayaan , perbankan saudagar, penggabungan dan pengambilalihan, seterusnya menjawat jawatan naib presiden.

Pada tahun 1992, Powell menjadi Setiausaha Di bawah Perbendaharaan Kewangan Domestik selepas dicalonkan oleh George W. Bush. Beliau malahan terlibat dalam rundingan yang membuat Warren Buffet menjadi pengerusi Salomon. Setelah itu beliau kembali bekerja untuk Dillon, Read & Co selepas Banker Trust mengalami kerugian besar dan memaksa beliau melepaskan jawatan sebelum menyandang jawatan Penolong Setiausaha dan sebagai Setiausaha Perbendaharaan dibawah Presiden George W. Bush.

Powell dicalonkan kepada Dewan Gabenor Rizab Persekutuan oleh Presiden Barack Obama pada Disember 2011 sekaligus menjadikan beliau individu pertama ahli parti pembangkang menyertai The Fed.

Trump dikatakan melantik Jerome Powell kerana beliau mempunyai kepimpinan yang kukuh dan mantap bagi The Fed.

 

Beliau menggariskan 4 tumpuan teras utama  untuk penambahbaikan sistem pengawalseliaan beliau. Antaranya :

  1.  Penyederhanaan peraturan bagi bank bersaiz kecil dan sederhana.
  2.  Rancangan resolusi: Pertimbangkan untuk memperluaskan kitaran untuk hidup dengan mengemukakan permohonan dari setahun ke setahun sekali dalam tempoh dua tahun, dan memfokuskan setiap perkara yang lain kepada pemfailan ini mengenai topik utama.
  3.  Meningkatkan ketelusan ujian tekanan dan Analisa dan Kajian Modal Komprehensif.
  4. Nisbah Leverage Tambahan: Menilai kalibrasi relatif nisbah leverage dan keperluan modal berasaskan risiko.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini